ROOM
Wil je als student bij Lefier komen huren, dan schrijf je je eerst in bij ROOM.nl
Bij ROOM vind je aanbod van studentenkamers in verschillende studentensteden. Hierdoor heb je met één inschrijving de mogelijkheid om een kamer in een andere studentenstad te huren. Dat is handig als je gaat studeren, maar nog niet precies weet in welke stad. Of als je je studie (tijdelijk) in een andere stad voortzet. Ander voordeel: je behoudt bij ROOM je inschrijfduur als je een kamer hebt gevonden. Hierdoor wordt het makkelijker om na verloop van tijd te verhuizen naar een andere kamer.
Je kunt je inschrijven bij ROOM vanaf 16 jaar. De inschrijving kost eenmalig € 35,-. De inschrijfduur is maximaal 8 jaar, zonder dat je tussentijds hoeft te verlengen. Op aanvraag is verlenging mogelijk als je langer doorstudeert. Om via ROOM een kamer/woning te kunnen huren, moet je ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling (MBO, HBO of WO). Studeer je niet (meer), maar zoek je wel woonruimte in de gemeente Groningen? Dan kun je je inschrijven bij WoningNet.
Reageren op ROOM
Het woningaanbod staat minimaal zeven dagen op de website. Je kunt reageren vanaf 4 maanden voor de start van je studie. Je kunt alleen reageren op woningen in de regio waar je studeert of stageloopt. Na het inloggen zie je op welke kamers/woningen je kunt reageren. Je kunt maximaal vijf reacties tegelijk hebben op online advertenties (of die nog in behandeling zijn). Je krijgt echter maximaal één aanbieding. Je moet hier binnen 4 dagen op reageren. Zo niet, dan komt de aanbieding te vervallen en gaat de woning naar de volgende kandidaat. Zolang de aanbieding open staat, kun je geen andere aanbiedingen meer ontvangen. Stond je ook voor andere woningen op de eerste plaats? Dan worden deze in de tussentijd aan de volgende kandidaat aangeboden.
Je mag als kamerzoekende onbeperkt een woningaanbieding weigeren. Heb je éénmaal een kameraanbod geaccepteerd, en weiger je daarna alsnog de kamer? Dan wordt je inschrijving geblokkeerd. Op dat moment is het niet meer mogelijk om op kameraanbod te reageren. Wil je toch nog reageren op ander aanbod, dan moet je contact opnemen met het Klant Contact Centrum van ROOM. Hier kun je motiveren waarom je na acceptatie de kamer alsnog heb geweigerd en dan kunnen zij de blokkade verwijderen.
Hospiteren
Veel van de woningen waarbij in het verleden gebruik werd gemaakt van voordracht, worden nu via hospiteren aangeboden. Als dat zo is, staat dat erbij in de advertentie op ROOM. Bij hospiteren hebben de zittende huurders op het adres wel invloed op wie er bij hen komt te wonen, maar alle woningzoekenden moeten hun interesse voor de kamer kenbaar maken via de website. Ze maken dan kans om uitgenodigd te worden voor een hospiteer bijeenkomst.
Er zijn twee vormen van hospiteren:
Vrij hospiteren: Lefier plaatst een advertentie op ROOM en de zittende huurders ontvangen de totale kandidatenlijst. Zij kiezen daaruit zelf kandidaten, die ze uitnodigen voor een hospiteer bijeenkomst. Als er een nieuwe huurder is gekozen, regelt Lefier de toewijzing in het systeem. Deze methode hanteert Lefier bij bepaalde huizen waarmee in het verleden afspraken zijn gemaakt. Voor alle andere huizen geldt hospiteren op basis van inschrijfduur.
Hospiteren op basis van inschrijfduur: Ook hier plaatst Lefier een advertentie op ROOM. Van de woningzoekenden die hebben gereageerd, maakt Lefier een kandidatenlijst op basis van inschrijfduur. De zittende huurders krijgen van Lefier de 10 kandidaten met de langste inschrijfduur. Zij kunnen door middel van een hospiteer bijeenkomst uit deze 10 kandidaten de nieuwe huurder kiezen en aan Lefier doorgeven.
Voordracht
Alleen als twee huurders samen de keuken en sanitaire voorzieningen delen, mag de zittende huurder een nieuwe huisgenoot voordragen. Je kunt alleen iemand voordragen die minimaal één jaar ingeschreven staat als kamerzoekende bij ROOM. Wil je niemand voordragen of kun je niemand vinden die aan deze voorwaarde voldoet? Dan biedt Lefier de kamer aan via de website en verhuurt deze aan de kandidaat met de langste inschrijfduur.
Voorrangsregels
Bij vier complexen hanteert Lefier in de periode juli t/m november voorrangsregels. Deze zijn bedoeld om nieuwe studenten meer kans van slagen te geven. Je kunt voorrang krijgen als kamerzoekende als je verder van de onderwijsinstelling woont dan andere kamerzoekenden. Daarnaast kun je voorrang krijgen als je eerstejaars student bent. Ook is een combinatie van deze twee typen voorrang mogelijk. De voorrangsregels staan in de advertentie. Het is belangrijk dat je bij je inschrijving je huidige postcode vermeldt en de startdatum van je studie.
In een aantal complexen verhuurt Lefier zowel zelfstandige als onzelfstandige kamers. In sommige van deze complexen krijg je voorrang op andere woningzoekenden als je intern wilt doorverhuizen naar een andere kamer. Het moet dan gaan om een verhuizing van een onzelfstandige kamer naar een zelfstandige kamer. Je krijgt geen voorrang wanneer er alleen een grotere kamer vrij komt. Daarbij geldt de volgende werkwijze:
- Lefier biedt de kamer aan op ROOM.
- Alle bewoners van het complex worden hierop geattendeerd. Wie dat wil kan reageren op de kamer. Je moet hiervoor wel ingeschreven staan bij ROOM.
- Reageren er meerdere bewoners, dan krijgt de bewoner met de langste inschrijftijd de kamer aangeboden.
- Zijn er geen reacties van bewoners in het complex? Dan komen andere belangstellenden in aanmerking. Lefier verhuurt de kamer aan de kandidaat met de langste inschrijfduur.