Op onze ALV van 6 maart had Gerwin Kamps van Lefier er al het een en ander over verteld. Aansluitend aan het aftreden van onze vorige voorzitter Niek, de installatie van onze nieuwe commissaris intern Sjoerd en de installatie van onze nieuwe voorzitter Heleanne, hebben wij het ook gehad over de nieuwe rol van de hoofdbewoner en het nieuwe systeem rondom bewonersverenigingen.
Gerwin heeft de visie van Lefier aan de hoofdbewoners gepresenteerd en is daarna met hen en Grobos in gesprek gegaan. Er is veel besproken en er zijn veel vragen beantwoord. Lefier wil namelijk graag een nieuw systeem invoeren voor bewonersverenigingen. Er waren best wel wat zorgen rondom het invoeren van een nieuw systeem, omdat het in sommige panden zo strak geregeld is met het huidige systeem, dat een nieuw systeem kan zorgen voor disbalans.
Wanneer je zo’n grote maatregel in wil voeren, is het enorm belangrijk dat dit langzaam en gestructureerd gebeurt. De mening van de hoofdbewoners van de panden mag hierbij niet vergeten worden. Wij van Grobos, als vertegenwoordigers van de jongerenhuurders van Lefier, zijn de afgelopen weken dan ook druk bezig geweest met dit belangrijke onderwerp. Bijvoorbeeld hebben wij rondgekeken bij jongerenhuisvester Stadswonen in Rotterdam om inzicht te krijgen in hoe alles daar geregeld is en welke systemen zij hebben opgezet voor bewoners en hoofdbewoners.
Ook hebben wij alle hoofdbewoners uitgenodigd voor een brainstormsessie vorige week woensdagavond 18 april om nog meer input te krijgen en zaken door te spreken. Hier hebben wij hen 4 alternatieve modellen gepresenteerd die toegepast zouden kunnen worden binnen de bewonersverenigingen. Hierna zijn wij in discussie gegaan over deze modellen. Wat is het beste model? Welk model zou je absoluut niet terug willen zien in je bewonersvereniging? Heb je misschien nog alternatieve ideeΓ«n?
De conclusie uit deze discussie was dat de bewonersverenigingen graag zelfstandig willen blijven en allemaal apart hun eigen begroting willen indienen bij Lefier. Dit vinden wij ook een logische conclusie, aangezien ieder pand anders is en de hoofdbewoners binnen een pand het beste kunnen bepalen wat zij noodzakelijk vinden op hun begroting.
Het tweede gedeelte van de avond ging over het nieuwe takenpakket van de hoofdbewoner. Omdat zij in de toekomst minder bezig zullen zijn met zaken als wasmachines, zullen zij een ander takenpakket hebben. Deze zal meer gericht zijn op sociale cohesie en leefbaarheid binnen de panden.
Hier hebben wij ook erg mooie input op gekregen van de hoofdbewoners. Het was erg duidelijk dat zij er willen zijn voor de bewoners in hun pand en bezig willen zijn met (duurzame) initiatieven om hun pand aangenamer en leefbaarder te maken. Communicatie met Lefier vonden zij hierbij ook erg belangrijk. Er moet goed naar elkaar geluisterd worden, anders loopt het snel mis. Voorbeelden van mooie initiatieven die er al zijn binnen de panden zijn bijvoorbeeld moestuinen en bakken voor het ophalen van oud papier op elke verdieping binnen een flat.
Ook het op weg helpen van nieuwe bewoners werd belangrijk gevonden. Op dit moment hebben de hoofdbewoners weinig zicht op wie er nieuw is in een pand en wie er weg gaat. Als hier een mooi systeem voor opgezet kan worden, kunnen we ervoor zorgen dat nieuwe bewoners direct wegwijs gemaakt worden binnen hun pand. Dat heeft alleen maar voordelen voor alle partijen.
Al met al een hartstikke nuttige brainstorm en wij willen iedereen bedanken voor de input! Er zitten nog veel ontwikkelingen aan te komen over dit onderwerp en daar zullen wij nog over schrijven. Dus hou onze Facebook en website zeker in de gaten.
Het Grobos team